Úvod > Blog Chic Lovely > 25. máj Deň Afriky oslávte šarmom a dobrým jedlom
 

25. máj Deň Afriky oslávte šarmom a dobrým jedlom

25. máj Deň Afriky oslávte šarmom a dobrým jedlom

25. máj patrí Afrike. Medzinárodný deň je venovaný nádhernému, farebnému a multikulturálnemu kontinentu. Pripomenúť si ho môžeme aj my. Hoci sme v samom srdci Európy, nič nám nebráni tešiť sa z dnešného dňa a vychutnať si ho ako sa patrí. Afriku zosobňujú farby, vône, pikantné chute, vzory a etnická rôznorodosť. A vedzte, že aj v kuchyni sa dajú robiť divy! Začať by sme mohli napríklad znamenitou kávou. Výborná silná a voňavá šálka kávy pôvodom napríklad z Kene je vynikajúca. Jej chuť je intenzívna a hlboká a dokonalo sa hodí napríklad k lahodným šiškám. Afričania milujú dezert zvaný Koeksisters. Cesto, z ktorých sa vyrába pripomína naše šišky alebo americké donuty. Dezert je veľmi sladký, hutný a skvelo sa preto hodí k horkej a silnej káve. Ďalšou pochúťkou je čerstvé či sušené ovocie. Figy, datle alebo banány sa hojne pestujú aj v Afrike, a sú výbornou pochúťkou len tak medzi jedlom alebo napríklad na raňajky.

 

Popri varení si môžete vypočuť africké rytmy. Hudba pochádzajúca z týchto končín je rytmická a duchovná. Inšpirácia pochádza zo starodávnych rituálov a to nielen pri hudbe ale aj pri tanci. Africkú hudbu ovplyvnil aj blues a džez. Tradičným nástrojom je mbira, ktorej zvuk pripomína kvapky vody, rosu či dážď. Jej zvuk je upokojujúci a veľmi jemný. Jej základom je drevená doska a kovové komponenty. Dôležitým nástrojom sú bubny, ktoré určujú rytmus. Ak si chcete vypočuť ukážky tradičnej aj populárnej africkej hudby, skúste pohľadať výraz tribal.

Nuž a aké by boli oslavy Afriky, ak by sme nespomenuli krásne, farebné a vzorované šaty? Populárnymi sa stali najmä šaty, ktoré zdôrazňujú ženskú krásu. Dlhé sukne, ktoré hrajú všetkými farbami a vzormi sú najčastejšou voľbou. Afričania oslavujú plné ženské tvary a krivky na správnych miestach. Preto sa nebojte obliecť si šaty a sukňu ak aj nie ste dokonalé, milé dámy. Kombinácia červenej a žltej farby patrí medzi najpopulárnejšie, avšak aj modrá, zelená, hnedá či zlatá patria medzi efektívne farby. Afričanky majú rady turbany a pokrývky hlavy. Čelenky, ozdoby, šperky to sú všetky krásne veci, ktoré váš outfit ešte väčšmi oživia. Áno, aj v kuchyni sa môžete cítiť krásne a šik. Sukňová zásterka s krásnym vzorom a v sýtych farbách, masívny naturálny šperk napríklad z dreva a nebojte sa aj vysokých podpätkov. Žiaden muž z vás istotne nespustí oči.

Oslávte medzinárodný deň Afriky (25.5) štýlovo!