Karob sem, melasa tam.. aj amarant si dám

 
 
 
Úvod > Blog Chic Lovely > Karob sem, melasa tam.. aj amarant si dám
 

Karob sem, melasa tam.. aj amarant si dám

Karob sem, melasa tam.. aj amarant si dám

Karob sem, melasa tam.. aj amarant si dám. Čo to vlastne je? Nestraťte sa v preklade!

Za posledné roky sa roztrhlo vrece s rôznymi tzv. superpotravinami, ktoré sú mimoriadne zdravé, chutné a nahradia rôzne tradičné veci. Skvelá voľba pre tie z vás, ktoré riešia bezlepkovú stravu, cukrovkovú diétu či bezlaktózovú kuchyňu. Je skvelé, aké množstvo možností máme a čo všetko sa dá v kuchyni použiť. Potraviny s čudesnými názvami vôbec nie sú novinkou. Pochádzajú z rôznych krajín, napríklad z Južnej Ameriky, Indie či z Afriky, kde predstavujú bežnú súčasť životov tamojšieho obyvateľstva. Poďme sa spolu pozrieť na tie najlákavejšie dobroty.

Kto by povedal, že pochutiť si na niečom môžeme aj zdravšie? Veru tak, nielen čipsy či pukance a rôzne cukríky vám môžu večer pri telke robiť spoločnosť. Skúste siahnuť po snacku, ktorý je vyrobený z amarantu. Amarant iným slovom Láskavec, je obilnina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Je prirodzene bezlepková, takže všetky pochutiny, ktoré si upečiete alebo inak pripravíte môžu jesť aj bezlepkáči. Z amarantovej múky sa dajú pripraviť koláčiky, keksíky a dokonca aj krekry či fašírky.

 

 

Karob je bratom kakaa. Je vyrobený z rastliny, ktorá sa volá Rohovník. Jeho plody sú zelené a pripomínajú struk fazule. V porovnaní s kakaom má vraj niekoľko násobne menší obsah tuku! Pre milovníčky kakaa je dobrou správou aj to, že tento prášok sa dá použiť v koláčikoch, pudingoch aj krémoch a dokonca si z neho viete pripraviť aj domácu čokoládu. Okrem toho je bohatý na železo a chróm. Jeho chuť je príjemná, sladkastá. Vychutnať si ho môžete v retro šálke z našej ponuky.

Ako ďalšiu zdravšiu alternatívu maškŕt sme si vybrali melasu. Je to masa, ktorá sa dá použiť miesto cukru či medu. Jej chuť je príjemne karamelová. Farba melasy je tmavohnedá až čierna, preto ju niekedy volajú aj čierne zlato. Melasa vzniká pri výrobe trstinového cukru. Využitie vraj nájde napríklad aj pri neduhoch. Ak pociťujete stres, lyžička melasy rozpustená na jazyku vás príjemne dokáže uvoľniť. No a napokon je vraj účinná aj pri nedostatku železa v krvi. Skvelá je aj do kávy či na lievance. Tento sirup je však dosť sladký, preto pri pečení rátajte s menšou dávkou. Pri pečení spomínaných lievancov to môžete vyriešiť tak,  že melasu naservírujte do sklenenej dózy a každý si naleje ľubovoľné množstvo podľa chuti. K tomu šálku chutnej kávičky a hneď je ráno krajšie.

K pochutinám v zdravšej verzii prajeme dobrú chuť, vašu chutnú kuchyňu určite obohatia o nové Chic&Lovely zážitky, ktoré môžete prežiť či už v kruhu rodiny alebo priateľov.

A nezabudnite aj pri príprave na svoju Chic&Lovely zásteru