Čo všetko gazdinky nosili a robili? A ako je to dnes?

 
 
 
Úvod > Blog Chic Lovely > Čo všetko gazdinky nosili a robili? A ako je to dnes?
 

Čo všetko gazdinky nosili a robili? A ako je to dnes?

Čo všetko gazdinky nosili a robili? A ako je to dnes?

Viete, ktorý kus oblečenia je súčasťou módy už tisícky rokov a počas svojej existencie prešiel naozaj obrovskými zmenami? Bol dlhý, bol krátky, obrovský aj maličký. Bol pre ženy aj pre mužov. Bol milovaný, nenávidený a teraz zažíva svoj veľký comeback. Neuveríte, je to zástera!

Keby sme sa zahĺbili do módy starého Egypta či Ríma, zistili by sme, že zástera bola už vtedy súčasťou oblečenia. Hrdou súčasťou, pretože ju mohli nosiť iba ženy s postavením. Žiadne gazdinky, žiadne domáce „puťky“, ale krásne, múdre, vplyvné a sexi Egypťanky či Rimanky.
 

Keď preletíme pár storočí a zadívame sa na stredoveké obrázky, čuduj sa svete, na mnohých z nich je opäť zástera! Má ju na sebe kováč. Má ju zberateľ motýľov. Má ju záhradník. Samí muži? Kdeže! Zásterky nosili ženy ale aj dievčatká už od útleho veku.
Zástera počas svojej existencie nepredstavovala len ochranu pred zašpinením a zničením oblečenia, stala sa aj symbolom lásky, bezpečia, útulného domova i dobrého jedla, a to najmä u amerických gazdiniek v štyridsiatych rokoch minulého storočia.

Časy sa menia

Po dvoch desaťročiach bola osoba v zástere vnímaná nie ako kráľovná domácnosti, ktorá drží pokope rodinu, ale ako staromódna osoba bez vlastnej kariéry, bez uznania okolia, možno aj hlúpa a určite príšerne ordinárna. Samozrejme, hovoríme o západnom svete. V socialistickej časti Európy vtedy zažívala svojský vrchol takzvaná šatová zástera. 

70´s a 80´s roky

Nielen babky, ale aj naše mamy, predavačky v obchodoch, kuchárky, kaderníčky, v podstate všetky ženy v aktívnom veku nosili v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch dederónové šatové zástery. Dederón, ktorý sa vtedy vyrábal vo vtedajšom východnom Nemecku, bola síce látka držiaca tvar, farbu a nebolo treba ju ani žehliť, no zároveň bola nepriedušná a veľmi nepohodlná. Strih šatových záster ani náhodou nelahodil oku, bol prísne praktický: rovný od hora dole, „véčkový“ výstrih pri krku, žiadna rozkošná mašlička či viazanie. Niet divu, že aj u nás popularita záster postupne klesala. Moderné ženy deväťdesiatych rokov by si ju neobliekli ani za trest. 

Veľký návrat

História sa zase raz opakuje. Tak ako v štyridsiatych rokoch minulého storočia, aj teraz sa stáva čoraz populárnejšie vyznávanie rodinných hodnôt, spoločne stráveného času a varenia. Kulinárske relácie, televízne kanály a magazíny zažívajú boom a mladé trendové ženy sa vracajú k zásterám. 
V Amerike, v Európe aj na malom Slovensku sú absolútne in retro a luxusné zástery, ktoré ocenia všetky moderné a vždy šik ženy. Ak ste už aj vy zatúžili po luxusnej zástere, z nádherných kúskov si určite vyberiete na eshope chiclovely.sk.